duminică, 22 februarie 2009

de ce barbatii sunt nemernici ? - I

De ce unii barbati sunt nemernici ? Ha ha ha !

// Este o fata simpla, isteatza, buna la suflet si foarte sensibila. Trasatura de care, spre nefericirea ei, s-au folosit majoritatea barbatilor. E singura, si niciodata n-a avut o relatie foarte indelungata. Este genul grijuliu, cu mult, mult bun simt, permanent atenta la ce-si doreste celalalt. Nu-l cauta pe Fat Frumos, ci mai degraba isi doreste un om bun, tandru, care s-o iubeasca si s-o accepte asa cum e. Nu pare mult, dar culmea, nici macar atat nu a gasit.
Majoritatea celor pe care i-a intalnit s-au folosit de ea. Au speculat dorinta ei de afectiune si felul deschis de a fi, si dupa ce s-au culcat cu ea de cateva ori, i-au spus "la revedere".
Este foarte adevarat si faptul ca multor barbati, tandri si iubitori, nu le-a dat ea atentie. Nu i s-au parut suficient de atractivi. //

Va suna cunoscut ? Cunosc cel putin zece fete care se incadreaza in acest profil.

Generalizand, nu vi se pare un paradox, un fel de cerc in care ne invartim cu totii in cautarea unei himere ? Mie da ! Cunosc multi barbati care inca viseaza fotomodelul perfect, gospodina super-inteligenta, c.... ideala, mai zic ? Smile!

Am sa incerc, bazandu-ma pe experienta si observatie, sa dezvolt un amplu eseu despre ce-si doresc femeile si barbatii, si ... "de ce unii barbati sunt nemernici". Smile!

Ce-si doresc femeile ?

In primul rand tine de educatie si dezvoltare personala. Femeia isi va dori ce a cunoscut, vazut, incepand cu copilaria, apoi cu scoala si terminand cu televizorul. Cea care nu stie unde este Africa pe harta, nu-si va dori niciodata sa exploreze Izvoarele Nilului pe urmele lui Stanley. Candva m-a amuzat o discutie avuta cu o amica, casatorita cu un IT-st, el prin conjunctura faptelor prinzand un job la banca de Rijad. Ii spuneam: "Daca tot ai fost acolo si te plictiseai (acolo femeile nu lucreaza), de ce nu ai dat o fuga sa vezi Bagdadul, Iordania, Petra si alte locuri interesante ?". S-a uitat la mine transparent. Habar nu avea despre ce vorbeam. Ea nu-si dorea nimic altceva decat sa mearga in Dubai, sa se suie pe camila, sa faca poze, si apoi sa faca shopping. Noroc ca nu m-a intrebat ea daca am auzit de Louis Vuitton, Gucci, Davidoff ... Smile!

Femeia simpla.

Pentru femeia simpla lumea se reduce la ce poate atinge, controla, vedea. Universul sau personal se reduce la cartier, blocul invecinat, tipa de la scara 2. Reperele morale sunt parintii si rudele apropiate, iar cele materiale, ceea ce vede la prietene, televizor si in reviste. Vezi exemplul lui Jay Leno, cand intr-un interviu pe strada, a intrebat o fata daca a mancat Carrara, si ea i-a zis c-o sa intrebe la pizzeria din colt. Carrara e o regiune in Italia, de unde se extrage celebra marmura. Daca punea intrebarea in Berceni, precis primea vestita replica: "Ma lesi ?". In schimb am primit-o eu. Smile! O astfel de femeie va fi experta in parfumuri, pantofi, marci de masini, vedete TV, can-can-uri, ce si-a mai cumparat X, cu cine si-a tras-o Y, s.a.m.dp. Adica lumea imediat inconjuratoare. Mi-amintesc ca pe vremuri, cand informatia era putina si se achizitiona pe sub tejghea, multe fete erau pasionate de filme. Urmareau, cunosteau viata actorilor, premii, mici barfe de culise etc. Azi daca intrebi pe cineva daca e cinefil, te poti trezi cu un pumn in nas, crezand ca faci aluzie la cine stie ce deviatie sexuala. Prin urmare, traim intr-o lume din ce in ce mai simpla.

Ce-si doreste o femeie simpla ?

Material, cred ca puteti deduce cu usurinta. As mai adauga: casa si masina. La noi, impreuna cu copiii, reprezinta cheia reusitei in viata.
Profesional ? Daca n-a urmat o universitate de stiinte, precis nu-si va dori sa ajunga astronaut la NASA. Femeie de afaceri, poate, ca e la moda pe plaiurile mioritice ca pornind cu o taraba in piata sa iti iei apartament si jipan. Smile! Dincolo de ironie, repet, toate nazuintele unei femei simple sunt legate de ceea ce este in jurul sau, ce cunoaste in mod direct, repere morale si materiale. Si acest unghi de vedere o poate face fercita.
Sentimental ? Pai sa vedem. Idealul, scopul in viata, va fi aproximativ identic cu al parintilor si bunicilor sai, adica barbat, familie si copii. S-o luam in ordine. Sunt absolut convins ca un profesor universitar, jerpelit si cu o dacie veche, dar cu biblioteca plina de carti, va fi absolut ignoral si etichetat ca "neatractiv", iar Gigel de la scara 3, care a fost in Spania sa dea cu bidineaua, si care s-a intors cu BMW second hand, va fi visat cu busuioc sub perna. Nu conteaza ca profesorul este manierat si cu mult bun simt, iar pe Gigel l-a invatat tac-su ca femeia e buna de cratita, copii si de supt p... Gigel se incadreaza in tiparul barbatului ideal si suficient. Acelasi gen de mentalitate o intalnim si la femeia epocii de piatra, cand barbatul cu maciuca mai mare era mult mai atractiv decat cel care umbla prin poieni cu fluierul. Si societatea a evoluat apoi, la: caruta, trasura, palat, vila in Pipiera etc. Adica acele lucruri care dau confort si siguranta.
Femeia simpla cauta in primul rand confort si siguranta si normal, pe acela care i-l poate oferi.
Va deveni experta in implinit dorinte: de la gatit, curatenie si crescut copii, la fantezii sexuale. Tot efortul pentru barbatul visurilor ei, pe care va trebui sa-l multumeasca cu orice pret, inclusiv cand vine noaptea beat crita. Invata sa fie toleranta si sa accepte ca femeia este inferioara barbatului.
Citeam pe vremuri "Groapa" lui Eugen Barbu. Un roman magnific despre conditia societatii interbelice. S-o citi ! Groapa era un esafodaj al mizeriei umane. Daca vroiai sa urci social, trebuia sa urci groapa. Fetele sarace, desculte, care traiau pe fundul gropii, se adunau seara la o rascruce si-i faceau cu ochiul lui Ionel, baiatul notarului care locuia pe buza gropii, imbracat in costum de contzopist, si care se intorcea seara de la slujba. Doar, doar, acesta se va indragosti de una din ele. Aceeasi lume simpla.

Ca orice femeie, isi doreste afectiune si dragoste, elemente esentiale unei familii.
Tiparul femeii simple reprezinta tiparul femeii universale, a tuturor timpurilor, oriunde pe pamant. In "Ion" ati observat cum Ana este batuta de tatal sau pentru ca s-a indragostit de Ion al Glanetasului, om modest, fara avere. Indraznise sa puna pe primul loc, deasupra materialului, dragostea, iubirea, sentimentul. In traditia milenara a satului romanesc relatia dintre un barbat si o femeie nu se putea baza decat pe material, adica pe vestita zestre. Iar barbatul avea indatoriri extrem de precise si incadrate in norme morale, supravegheate indeaproape de biserica (biserica avea si ea interesul ei material in afacere), si orice incalcare a lor se finaliza cu divortul si renuntarea acestuia la orice bun si drept material.
Ei bine, in lumea ultimilor 100 de ani s-a produs o schizma, o rupere de conventional, de traditie. Femeia simpla s-a emancipat si a inversat valorile. Si pe buna dreptate, ea a preluat din sarcina colectivului, partial a bisericii (in unele parti biserica, indeosebi cea catolica, urmareste casnicia cu mare atentie ), sarcina moralitatii. Cum ? Prin educatie personala si prin alegerea barbatului potrivit.

La noi s-a produs un alt fenomen. Comunismul a anticipat acest mers firesc de emancipare a femeii. Daca v-aduceti aminte, una din docrinele partidului comunist era egalitatea in drepturi si obligatii a femeii cu barbatul. Existau programe nationale de educatie. Apoi brusc, "caruta s-a rupt la jumatatea drumului", lasand femeia moderna sa-si gestioneze singura, atat sentimentele cat si materialul, fara sa fie pregatita s-o faca.
De biserica ortodoxa ce sa mai vorbesc, este total anacronica. Ea insasi se lupta sa evolueze, sa tina pasul cu timpul, dar sa se mai ingrijeasca de educatia enoriasilor.

Probabil ca veti spune: "A-ha, femeia simpla e cea saraca, modesta, pe care o intalnesti in tramvai.". Fals ! Am intalnit-o pretutindeni: de la taranca ce praseste stratul de ceapa, la pitzipoanca de cartier care se uita salivand la vreun Q7, pana la femeia de afaceri, directoarea de companie sau vedeta, care si-a construit vila cu 10 camere in Snagov si care isi viziteaza mama in Pantelimon.

Femeia profunda


...............

Urmeaza apoi despre barbati. Veti vedea aspecte extrem de interesante, cunoscute, traite, vazute cu ochii unui barbat.

0 comentarii: