miercuri, 19 septembrie 2012

tot despre ursi

Am scris in 2009 un articol despre ursii din Busteni. Iata-l mai jos. Acum avem atacuri in Dambovita. Vor mai fi si altele. Ce legatura exista ? Ursii din Dambovita sunt ursii mutati de MS in 2012 si 2011 de pe Valea Prahovei. Vine iarna si ei trebuie sa se hraneasca, altfel nu apuca primavara. Pe unii Ocoalele Silvice ii hranesc la tiitoare; pe altii nu. Acesta este motivul pentru care au loc atacurile intens mediatizate.

Ma amuz copios cand vad cum toti neavenitii isi dau cu parerea pe posturile tv, cu privire la diverse probleme de specialitate. Asa este si cu URSUL. Ma uitam aseara pe programul 2 al TVR, cum realizatoarea stirilor de la ora 22.00 a invitat o ziarista si un avocat sa-si dea cu parerea in problema - citez: "invazia ursilor in Brasov". Apoi au sunat pe un papagal de la Institultul de Cercetari Silvice BV - ICAS, care habar nu avea ce sa spuna. Saracul, probabil ca ramasese sa stinga lumina.

Problema ursilor in Brasov este cat se poate de reala. Este aceeasi problema pe care o gasim in toate parcurile nationale, din US si Alaska, pana in Siberia si oriunde in lume, unde civilizatia a inaintat adanc in habitatul animalului salbatic. Indienii au probleme cu tigrul bengalez si cu elefantii, Massaii din Africa cu leii si bivolii si asa mai departe.
Sa nu va suparati ca-mi dau si eu cu pararea, dar intamplator m-a pasionat etologia ursului carpatin. Dar nu numai ursii, ci si alte animale si comportamentul lor. N-am practicat-o in fotoliu cu cartea in mana, ci alaturi de silvicultori, in creierul muntilor, acolo unde traieste regele Carpatilor - Ursul brun, pe numele lui latin: Ursus Arctos Cadaverinus.

Ursul este cel mai puternic animal de pe pamant, dupa elefant. Am vazut cum a scos din pamant un grajd si la intors cu fundul in sus, doar ca sa ajunga la magarii adapostiti acolo. Boul de 500 kg il ia intre falci si branci si fuge cu el. Tocmai aceasta forta il face sa nu se teama de nimic. Sa nu se teama il mai face ceva, si anume delasarea si restrictiile impuse de MS cu privire la impuscarea lui. In zona Brasovului, practic, a fost scapat de sub control. Pentru ca este zona cu cel mai mare flux de turisiti din Ro.
Cei care au batut cu piciorul Bucegii isi amintesc ca acum 10 - 15 ani era periculos sa-ti pui cortul pe Valea Cerbului, la Diham sau Poiana Izvoarelor. Am cateva intamplari cu ursi, pe care am sa vi le povestesc candva.

In mod normal, densitatea intr-o zona specific naturala este de 1 exemplar / 150 kmp. Ursul este animal masiv si are nevoie de un areal de hranire foarte mare. In acelasi timp este si un oportunist fara egal. In munti hrana este putina, si ca atare, ca sa castige in greutate, neaparat necesara perioadei de hibernare, nu se da in laturi sa atace stanile sau gospodariile din marginimea padurii. Daca as face un recensamant in zona Brasovului, probabil ca numarul de exemplare ar depasi usor 1 indivd la 10 kmp. Deci de 15 ori mai multi. Cum s-a ajuns la aceasta cifra ? Datorita resturilor menajere lasate de turisti.
Multi isi dau cu parera si spun ca ar trebui sa se intoarca in padure, sa nu mai fie lasati in oras, sa puna garduri etc. :) Asemenea solutii sunt aberante.
Dupa parerea mea, singura solutie este impuscarea lor. Una partiala, ar fi prinderea si stramutarea in alt habitat geografic. Aceasta metoda functioneaza in zone cu intinderi mari de padure, cum sunt parcurile nationale ale US, gen: YellowStone, Kodiak, Iukon, si numai in cazul ursilor crescuti in salabaticie si "naraviti" la tomberon. In zone restranse, cum este cazul nostru, oriunde ai muta un urs, el revine in zona asezarilor umane. De ce ? Pentru simplul fapt ca el nu a vanat niciodata si nu stie sa se descurce in salabaticie. Cei crescuti in zona Bucegilor, sunt ursi domesticiti si invatati la resturi. Daca le vor taia accesul la sursele de hrana, vor ataca oamenii. O a treia, ar fi mutarea in parcurile de vanatoare, hraniti la tiitoare si impuscati pe bani.
Stiu ca Ocolul Sivlic Brasov, pana la rezolvarea problemei, ii hraneste in locuri anume. E o solutie de moment.

Ursul nu este caprioara, iepure sau caine sa-i zici: mars de-aici ! Unui urs nu-i spui unde sa stea. El intra, sparge, rastoarna, omoara. Si va face orice sa obtina hrana. Am vazut cum lupta un urs. Rupe tot, de la caini de stana mari cat vitelul, pana la ghioagele ciobanilor.

Nu sunt adeptul masurilor radicale si nu voi putea sa apas niciodata pe tragaciul unei arme de vanatoare, cand inainte imi sta un animal. In ce priveste pe cele bipede, ma mai gandesc. :) Dar acum mi se pare o situatie scapata de sub control care, in curand, se va lasa cu victime umane, si nu in padure, ci in oras.

Si inca o parere. Am convingerea ca cei care conduc Ocolul Silvic Brasov sunt niste incompetenti. Problema ursilor, si nu numai a lor, ci si a mistretilor, a iepurilor si a tot ce misca in padurile patriei, sunt problemele lor. Pentru noi par altceva, pentru ca auzim la TV. Ei cu asta se ocupa de cel putin doua sute de ani. Se numeste administrarea fondului cinegetic. Asta invata la Institut, de-aia se duc la congrese, de-aia isi iau salariul. Ursi au fost si pe vremea raposatului, si acum 100 de ani, si pe vremea Mariei Tereza sau a lui Iancu de Hunedoara.
Ceea ce se intampla acum, nu este decat rezultatul incompetentei lor din ultimii douazeci de ani, cu grija mai mare pentru spagile care le ies la lemn, fructe de padure si terenuri concesionate pe 99 de ani in mijlocul padurii. Acum platim !

0 comentarii: