joi, 26 iulie 2012

cand cateii vorbesc

In fata unui ochi atent nu te poti ascunde. El va observa absolut totul - in ce stare sufleteasca se gaseste cineva (tristete, bucurie, implinire, dezamagire sau altele), financiara, sanatate, locul pe care il ocupa in timp si spatiu etc. Pe aceste observatii se bazeaza si prezicatoarele care, mai apoi, ne uimesc cu "stiinta" lor.
Stiati ca sunt fapte, fiinte sau lucruri care ne tradeaza ? Un exemplu sunt animalele de companie.
Te intalnesti cu cineva si iti zice: vreau un catel ! Te uiti la ea sau el, si ti se aprinde beculetul. Incerci sa il convingi ca un animal este o responsabilitate, pe care si-o asuma pentru multi ani inainte. Ca, catelusul dragalas va creste si, intr-o buna zi, se va face ditamai dulaul de 100 kile. Nu poti sa zici: gata, nu mai vreau ! Un animal il tii pana la sfarsit. Dar e inutil. I s-a pus pata ca vrea catel si basta !
Dar de ce vrea catel ? Normal ca raspunsul e perfect paralel cu adevarul, pe care in 90% din cazuri nici respectivul nu il recunoaste. Dar il "simte".
Ei bine, un catel reprezinta fiinta care umple spatiul dintre ea si ceilalti. De ce exista acest spatiu ? Pentru ca un aspect din trecut face ca el sa ramana deschis. Si nimeni nu il va putea inchide in afara de "proprietar". Din pacate, putini recunosc si constientizeaza acest aspect, si tot din pacate, tot ei incearca sa dea vina pe ceilalti, pe timp, pe luna, stele, catei si altele, pentru tot ce li se intampla. In doua cuvinte, personajul se simte singur.
Atunci isi ia un animal de companie: catel, pisica, shinshila si lista continua descrescator pana la broscute si pestisori.
Pentru o femeie, un animal de companie mai inseamna ceva, foarte delicat si matern - copilul pe care nu il poate avea, din motivele amintite. Mai bine, pentru ca daca il are, il va pretui ca pe un bibelou. :)
La barbati e la fel, dar mai rar, ei inlocuind singuratatea, de regula, cu o bere sau o amanta.
Cam acestea sunt motivele pentru care vedem des: vedete ciufulind catei, soti stand pe canapea cu un catel pufos intre, personaje anonime de pe fb sangand in brate o scumpete de bichon, sau cate o domnisoara superba plimband prin parc ditamai ogarul.
Stiti ce ma intristeaza mai mult ? Faptul ca bietele animale ajung pe strada sau parasite in cine stie ce curte, jigarite si abandonate de stapani care nu sunt in stare sa isi poate de grija lor, dar altora.

0 comentarii: