miercuri, 4 aprilie 2012

tot despre gazele de sist

Am urmarit aseara pe INFO o dezbatere despre exploatarea gazelor de sist, unde au fost invitati doi geologi - Georgeta Ionescu (presedintele Partidului Verde) si Nicolae Anastasiu. De la bun inceput a fost evident ca profesorul Anastasiu era platit de cei de la Chevron. Cu tot respectul imi permit sa spun ca papa rahat cu polonicul. A evitat cu atata eleganta elementele cheie privind riscul contaminarii panzei freatice, incat imi venea sa intru in direct. Pe de alta parte, D-na Ionescu, desi de formatie geolog, in loc sa vina cu argumente profesionale privind adancimi si tehnologii de forare, s-a limitat la accidente si incidente.
Nimeni nu a pomenit despre Acviferul Jurasic - Superior - Barremian. Acesta curge pe sub Dobrogea cu o viteză maxima de doi metri pe zi si se deplasează din direcţia sud-vest spre nord-est. Acviferul se descarcă prin două drenuri naturale in Lacul Siutghiol si în Balta Mangaliei. Volumul de apa cantonat in acest acvifer este cel mai important din Romania. Apa subterana permite alimentarea cu apă potabila a mai multor localitati si a tuturor staţiunilor turistice de pe litoral.
In cazul fracturarii hidraulice, pericolul vine din doua directii - una de contaminare cu fluide tehnologice (acel coktail chimic) si a doua, de contaminare cu gaz metan, eliberat spre suprafata in urma procedeului(vezi filmul facut de americani cu apa care ia foc). Contaminarea acviferului amintit (fluviul subteran care se gaseste sub Dobrogea si care se intinde pana la vecinii bulgari), ar pune in pericol atat ecosistemul Delta Dunarii, cat si tot ce inseamna apa potabila, irigatii, vegetatie, pesti si animale. Mai mult decat atat, gazul eliberat in atmosfera poate produce incendii pe suprafete extinse. Nu ne-a fost suficient ce s-a intamplat la Baia Mare ?
Tot nimeni nu a mentionat, cu buna stiinta sau fara, ca tehnologiile de extractie prin fracturare hidraulica sunt aplicate numai dupa studii amanuntite privind geografia tectonica, panzele freatice si impactul asupra mediului si populatiei. Cu alte cuvinte, se aplica numai in zone izolate cu impact minim asupra mediului, cum ar fi Arizona, Colorado sau alte regiuni asemanatoare. Si nu in zone populate.

0 comentarii: