miercuri, 16 noiembrie 2011

din nou despre aur

Un subiect fierbinte in care se baga in continuare foarte multi bani. De ce ? Motivele sunt doua - unul vizibil - adica interesul Gabriel Gold Co. de a vedea proiectul finalizat si, unul ascuns - jocul pe bursa aurului. Cu cat umfli artificial un proiect, cu atat ii cresc cotatiile la bursa. Actiuni pe care cei care le detin le vand cu profit. Va asigur ca, chiar daca in ultimii 15 ani Gabriel Gold Co. nu a castigat mare lucru in Ro., concernul a castigat miliarde pe bursa amintita.
Un alt aspect este valoarea proiectului. Din start va spun ca, studiind studiul de fezabilitate initial, profitul este la limita - undeva sub 2$ pe tona extrasa, prelucrata si curatata. Ar fi mai mare, numai daca s-ar folosi cianuri. Dar nimeni nu pomeneste de ele, pentru ca e tabu. Cei de la Budapesta stiu foarte bine, pentru ca au patit-o, cand li s-a spart un iaz de decantare. Si de aceea incearca pe orice cale sa blocheze prin lege acest mod de extractie in Parlamentul European.
Concluzie - nu cred ca are nimeni ceva cu investitia si crearea locurilor de munca in zona, atata timp nu se folosesc cianuri. Si are, cat timp interesele Gold si ale jigodiilor care ne conduc, tin mai mult de propriile buzunare, decat de mediu si sanatatea generatiilor care vin. Repet intrebarea: imi garanteaza cineva ca, dupa ce au extras aurul si au mutat banii in conturi offshore, conservarea mediului va mai fi o prioritare ? Nu in Ro. Poate in Scandinavia ...

0 comentarii: