joi, 22 septembrie 2011

jocuri si interese

"Nici olandezii nu mai vor Grecia in uniunea monetara europeana.
Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.
El a exprimat ceea ce multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in spatele usilor inchise, potrivit unor surse bine informate.
Premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat intr-o propunere publicata miercuri ca tarile indisciplinate care refuza sa renunte la suveranitatea asupra bugetelor in favoarea unui "tar european al bugetului" ar trebui sa iasa din uniunea monetara.
"Tarile care nu sunt pregatite sa fie plasate sub administratie pot opta sa iasa din zona euro", a spus Rutte. El a aratat ca Germania si Finlanda sprijina initiativa sa."

Aceste declaratii, dupa parerea mea, nu sunt decat incercari de a atrage capital electoral. In politica emotiile nu prea isi au locul. Autorii cunosc foarte bine atmosfera si isi speculeaza sansele la viitoarele alegeri. Pe care, foarte probabil, le vor castiga.
E usor sa spui ca nu stiu ce tara este incapabila sa se guverneze sau sa tina pasul cu Europa, dupa ce douazeci de ani tarile din est, Spania, Portugalia si Irlanda chiar dupa mai multi, au fost "mulse" de bogatii si aduse in pragul falimentului tocmai de cei care acum stramba din nas. Germania si Olanda au prosperat tocmai pe spinarea economiilor emergente. Un fost cancelar german spunea cu mult timp in urma ca, daca nu ar fi cazut blocul comunist, Europa de vest ar fi intrat in criza in anii '90. Prin urmare, inevitabilul a fost doar amanat.

Ce s-ar intampla daca Grecia ar fi exclusa din Uniune ? Pe langa faptul ca toate investitiile germane si alele vor fi aproape pierdute, este foarte probabil ca la putere sa vina o hunta militara. Cum s-a mai intamplat de doua ori in istoria moderna a tarii. Daca nu ma insel, cu afinitati comuniste. Cine credeti ca si-ar freca plamele in momentul urmator ? Cumva Rusia si China ? Ce implicatii militare ar avea aceasta ruptura ? Pana la un razboi in Balcani e doar un pas marunt.
Nu cumva acesta sa fie si motivul pentru care s-au "pompat" bani in Grecia, fara garantii ? Eventual sa serveasca drept pretext pentru o interventie militara ?
De ce Turcia a investit in ultimii ani sume imense in aparare ? Sa se apare de cine ? De teroristi ? :)
Va amintiti cum a fost in Egipt, cand "coalitia democratica" a intervenit pentru apararea "democratiei" ? Democratie care, chipurile, este pe cale sa fie incalcata in Grecia de nimeni altul decat omul de rand, cetateanul, care nu vrea decat o bucatica de paine. Nu vi se pare cinic ? Nu e decat un scenariu ...
Va intreb, credeti ca Grecia va fi "butoiul" cu pulbere al Europei ?

0 comentarii: