sâmbătă, 13 noiembrie 2010

proiectul nu e interesant !


Am ajuns la concluzia ca, daca omenirea ar fi depins de cei care au guvernat Romania in ultimii 170 de ani, specia umana ar fi disparut. Daca privim in registrul descoperirilor romanesti aplicate, observam ca majoritatea au fost facute in strainatate. Vreau sa spun, majoritatea celor facute inainte de 1940. Ana Aslan, daca ar fi lucrat pe vremea aceea, si-ar fi deschis centrul undeva in Brazilia. De ce sa nu recunoastem, cercetarea romaneasca a primit un imens balon de oxigen in timpul dicaturii, pentru ca promovarea valorilor nationale au fost atunci puse inaintea altor interese. Chiar daca se impopotona cu "marete realizari", "iubita conducatoare" a investit masiv in cercetare.
Sa nu fiu tendentios in totalitate, oriunde in lume, cercetarea apartine marilor concerne industriale - farmaceutice, energetice, alimentare, auto, militare etc. E aberant sa sustii ca statul ar trebui sa sprijine ceva. Si la americani sunt batalii aprige intre grupurile de interese, cu reprezentanti in administratie, senat sau camera. Se face lobby, se dau spagi, se omoara oameni, pentru a pune mana pe contracte. Mai are sens sa va amintesc de camapania de vaccinare impotriva gripei porcine ?
In fine, sa ma intorc in Ro ...
Cel care a facut descoperirea, cercetatorul sau ..ii de la V.Babes, ar fi trebuit sa isi deschida un SRL intr-o tara din UE - non RO, dupa care sa incheie contracte cu firme de afara. Pun pariu ca in secunda trei ar fi facut rost de 100 milioane de $. Daca luau legatura cu o firma de avocatura bengoasa, nu ar fi avut nicio bataie de cap. In fine, ... sunt doar cercetatori, nu businessmani. :)
Acum, cercetarea nu mai pasioneaza pe nimeni. Sa specific totusi, cercetarea adevarata, nu cea pentru flecuri de pantofi sau de plantat ghiocei.
Va imaginati ce troglodit a citit si aprobat fondurile ? "Telocite, ce-s alea ? Flecurile parca mai merita, mai ales ca proiectul e al senatorului X !".
Un alt fapt ... se pare ca mafia, in ultimii ani, a pus mana pe toate parghiile puterii. O anumita specie de retardati mintal, obisnuiti sa fure si atat, si-au intins radacinile in tot ce inseamna administratie - guvern, parlament si alte organisme de justitie, control si mai ales in institutele de cercetari, devenite adevarate mecanisme de sifonat bani. Imaginati-va ca, democratic, nu ai cum sa-i dai jos, pentru ca ei isi legitimeaza autoritatea prin legi facute sa le apere interesele. Pe aceasta armata de retardati nu ii intereseaza nici cat "negru sub unghie" restul populatiei. Din perspectiva lor, Romania poate sa dispara, atata timp cat fondurile care vin la buget, pe diverse cai, vor fi directionate catre buzunarele lor.
Partea prosta este ca poporul a sustinut si sustine aceasta clica, prin vot, prin neparticipare, prin teama de a iesi in fata si alte temeri. De foarte multe ori "poporul" participa la acest jaf. Imi exprim o parere timida - Romania trebuie sa-si reduca populatia la jumatate in maxim zece ani. Abia astept curatenia generala ! :)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Romania sufera de obezitate sociala, o societate care favorizeaza acumularea de tesut adipos, inutil dincolo de limitele rezonabile, si defavorizeaza dezvoltarea tesutului muscular. Problema este ca nu stim care parte a populatiei va muri de infarct cardiac social, s-ar putea ca tocmai fii bogatasilor sa supravietuiasca, ceea ce va fi daunator si chiar periculos pentru intregul organism.Prin manipularea cinica a opiniei publice , democratia se goleste de continut, singurul care se exprima politic in Romania este banul directionat spre buzunarul clasei politice care are propriile interese, propriile preferinte privind drumul ce trebuie sa ocoleasca celulele telocite ale natiunii.

pheideas spunea...

Asa a fost intotdeauna. Intotdeauna s-au gasit "vaci de muls". Numa' ca acum nu vad nicio "vaca" pe campiile patriei. Sau poate nu o vad eu ... :)