luni, 15 noiembrie 2010

alianta pentru o romanie curata


Alina Mungiu Pippidi a lansat Manifestul Aliantei pentru o Romanie Curata. Ii doresc succes !
Sa va spun sincer, ma cam indoiesc ca AMPippidi doreste cu adevarat ceva onest, adica altceva decat propria relansare pe scena politicii. I se termina mandatul de Paralamentar European, obtinut stim noi cum ..., si isi pregateste terenul pentru o prelungire sau un fotoliu in camere.
Prea frumos, sa fie adevarat !


Cine sintem noi - manifest al Aliantei pentru o Romanie Curata

Alianta pentru o Romanie Curata este o miscare civica deschisa oricui, persoane sau organizatii, ONG-uri, sindicate, firme, institutii, care promoveaza principiile bunei guvernari si e dispus sa investeasca munca voluntara sau sprijin pentru voluntari care promoveaza aceasta idee. Primim si idei geniale, cintece, slogane sau vorbe de sustinere.

Urmarim sa promovam in practica principiile bunei guvernari, care au la baza urmatoarele idei:

- Guvernul este in slujba cetateanului, si nu invers.
- O natiune presupune o comunitate de egali in fata legii.
- Ca tara sa prospere, este indispensabil ca statul sa asigure respectarea legilor si a contractelor in vigoare, incepind prin a respecta el insusi aceste legi si contracte.
- Actul de guvernare trebuie sa fie transparent in toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa.
- Bunurile si serviciile publice se distribuie in mod universal si nediscriminatoriu, fara a favoriza membrii unor partide politice sau grupari de interese.
- Guvernul trebuie sa fie impartial fata de actorii privati si sa asigure conditii egale pentru dezvoltarea tuturor.
- Ca economia sa creasca e necesar ca guvernul sa permita spiritului intreprinzator sa se dezvolte fara ingradire, reducind la minimum costurile birocratice si de operare ale firmelor, simplificind sistemul de taxe si impozite si aplicind fara discriminare regulile si legile.
- Reprezentantii alesi sint legitimi doar daca si intre alegeri sint responsabili fata de statul de drept si cei care i-au ales.
- Cetatenii sau firmele care se sustrag de la datoriile lor fata de stat nu insala statul, ci pe ceilalti cetateni sau firme.
- Numai legile clare, previzibile si care respecta drepturile cetatenesti pot si merita sa fie respectate.
- Prezumtia de nevinovatie se aplica deopotriva cetateanului, ca si statului.

Daca Romania va deveni vreodata un stat performant, capabil sa atinga potentialul sau in Uniunea Europeana, acest lucru se va intimpla doar printr-o alta relatie intre stat si societate, una bazata pe incredere reciproca. Consideram misiunea noastra sa construim o larga alianta care sa lucreze pentru acest scop, prin monitorizarea si expunerea proastei guvernari, precum si a promovarii guvernarii bune si a celor care o practica.

2 comentarii:

Lutyk spunea...

Este o initiativa laudabila, dar nu este singura. Au mai fost si altele asemenea si rezultatul lor a fost fix egal cu zero. Si nu cred ca aceasta o sa fie "exceptia care confirma reguula". Cainii latra, caravana PDL din care face sau a facu parte si madam Pipi di trece.

pheideas spunea...

:)))) Pipi di trece ... corect !
Sa stii ca si eu am impresia asta. Le-am scris acum cateva zile si nu mi-au raspuns. Mai astept ...
Cred ca e o platforma electorala pentru Madam PIPI.
Bai frate, numa' smecheri pe Dambovita !