luni, 23 august 2010

manager de romania


Am primit un articol interesant de la PowerPrafGirl.
Cam peste tot pe unde am lucrat m-am izbit de aceeasi mentalitate si nu stiu daca o pot defini romaneasca sau balcanica, dar e cert ca e cat se poate de reala si de stupida. Nu am inteles niciodata de ce un patron isi angajeaza oameni calificati in posturi de conducere, pe care tot el le manevreaza asa cum crede de cuviinta, dupa principiul "nimeni nu face politica pe banii mei". Te angajezi pe un post, hai sa-i zice de low sau middle-managment, ca sa nu tintesc la ceva mai "mare", ptr ca un astfel de post ar insemna pt unii patroni chiar obiectul muncii lor, sau al rubedeniilor. Ti se spune la interviu cate-n luna si-n stele, te freaca si te-ndoaie de parca ai candida cel putin pentru un post de conducere la centrul de fizica nucleara si tot Pamantul ar depinde de tine, apoi tu, ca un angajat sarguincios incepi sa te agiti sa organizezi, sa implementezi idei noi, sa-ti demonstrezi utilitatea, sa ii aduci lui (angajatorului) profit, bla, bla, bla. Si incepe treptat marea dezumflare: constati cu stupoare ca ideile tale deranjeaza, ca franchetea si opiniile ne-pupincuriste sunt extrem de stanjenitoare, ca orice sclipire de inteligenta este intolerabila si omorata din fasa. Apoi tortura continua vazand ca in alte departamente este o degringolada totala, ca nu sunt profesionisti decat cu mici exceptii si si aceia sunt redusi la tacere si pusi la diverse munci ce n-au a face cu fisa postului lor ... ca si ei la randul lor s-au agitat degeaba sa schimbe ceva si i-ai gasit blazati si demotivati, mergand in virtutea inertiei mai departe si esuind inevitabil in mediocritate, ca in final, sa se scalde alauri de toata gloata intr-o sub-mediocritate crasa. N-am inteles niciodata de ce (dau un mic exemplu) intr-o firma cu retea proprie de magazine tu iti dezvolti departamentul de vanzari si anagajezi cu nemiluita toti neavenitii, cand motorul afacerii tale este marketingul nene si lista poate continua. Apoi exact ca in povestea lui Creanga cu drobul de sare, urli cat te tine gura ca treaba nu merge, ca stai sa te scufunzi si nu-ntelegi de ce te scufunzi, dar tu o ti pe a ta, nu accepti nicio schimbare, nu schimbi tactica, n-ai o strategie de marketing, nu ai nimic. Dar te compari cu X, Y, Z, si nu intelegi de ce ei reusesc iar tu nu. Apoi vine "pulica" ala de l-ai pus sef de decor si-ti spune: "uite de ce ei reusesc si noi nu !". Iar tu, ca mare patron ii dai peste bot si-l reduci la tacere declarand sec si concis: "asta e politica noastra si nu o schimbam ! Noi nu vom avea niciodata aceeasi strategie cu X,Y sau Z!!!" Eh, atunci mai fa ceva nenica daca poti! Dar esti obligat sa vii cu solutii!!! si in final te trezesti tu catalogat ca un mare imbecil, diletant, incompetent si realizezi cu tristete ca departamentul tau e un mic vibrator la cheremul patronului ce se joaca cu el de cate ori i se nazare.
In alta ordine de idei, vorbeai de corporatii straine venite la noi si ca acolo mai exista sanse de profesionalism. Am lucrat 2 ani in cel mai mare trust de presa din Europa si am ajuns la o concluzie: ca strain, nu-ti angaja in posturi cheie romani! Daca ti-ai angajat romani intr-o afacere straina, e ca si cum ti-ai da singur foc la palarie! Pentru ca managerul roman, care iti conduce tie afacerea pe meleaguri mioritice, isi va aduce toate neamurile si toate loazele in firma ta si incet incet te vor aduce la sapa de lemn! Vor boieri pe bani multi, le vei deconta si ultima cafea si poate daca esti norocos vor angaja pe posturi marunte si bani de nimic niste baieti inteligenti dar amarati, care vor face toata treaba in locul lor si evident tot ei (managerii romani) vor culege laurii gloriei ... ma repet, doar daca esti norocos! Altfel, te trezesti cu lacatul pus pe marea ta afacere in Romania, lacat pus de "baietii destepti", pe care n-ai vrut sa-i angajezi.


Parerea mea este ca tot ce a mentionat PowerG sunt posibile in Ro, datorita faptului ca patronii romani, in marea lor majoritate nu sunt decat niste toape scapatate, care la un moment dat au tras un tun si din chiloti rupti au ajuns peste noapte in vila si mertzan. Patronii care au pornit de jos gandesc altfel. Ei cand cer angajatului ceva, stiu ce cer ! Nici ei nu sunt specie aparte, pentru ca multi sunt "vraiste". Ii vezi intr-o permanenta schimbare. Schimba personal, furnizori, muta echipamamente, fabrici etc., si permanent se vaita "Nu sunt buni de nimic ! Ii platesc degeaba !". Un haos general, din care pleci cat mai repede.
In ce priveste managerii, cum spunea si PowerG, sunt rude, puse in functii cheie, nu sa conduca, ci pe post de informatori. Multi sunt depasiti de responsabilitatea functiei si cand dau de greu se comporta instintual, precum iepurele incoltit de ogari.

2 comentarii:

PowerPrafGirl spunea...

si ne mai miram de ce merge totul prost! ma amuz copios cand vad anunturile unor mari concerne, firme, etc. prin diverse site-uri pt angajari. isi cauta manageri,pretentii mari cat China... ai impresia ca si-au scos cei de la NASA vreun post la mezat, iar cand te duci la interviu iti dai seama ca cel ce te intervieveaza e tot un roman sau romancutza care deja i-a promis jobul vara-sii, dar face interviurile ptr ca e musai. candva am fost la un interviu ptr o televiziune celebra de afara, ce isi deschisese si la noi o "filiala"... la interviu a aparut un interlop, aghiotantul altui celebru interlop si abia atunci am aflat cu stupoare ca licenta ptr Romania a celebrei televiziuni era cumparata de nimeni altul decat Nicu Gheara! Jesus! stiti cum am plecat de acolo? mancand pamantul si-njurand ca naiba de suparare!

pheideas spunea...

Mafie exista pretutindeni in lume. Numai ca la noi statutul de mafiot da bine in public.
Stii cum esti tu ? Cica pe la 1700, pe o insula de pirati din Caraibe, piratul Barba Neagra a angajat un consilier britanic, sa-l invete strategie navala. Consilier care, in momentul in care a debarcat pe insula, a spus: Oh, Lord, where did you sent me ? :))