duminică, 29 august 2010

uite banana, nu e banana !


Cel mai puternic sentiment pe pamant, alaturi de iubire, desigur, este cel de proprietate. Stiti, o maimuta are o banana, iar alt maimutoi se uita cu jind la ea. Tot regnului animal ii este specific apararea teritoriului, haranei, turmei etc. Nici omul nu e mai prejos. Civilizatiile s-au ridicat si au decazut luptandu-se pentru proprietate. Intotdeauna unii au avut mai mult si altii mai putin. Asa s-au inventat monarhiile, legile, democratia, ideoligiile, religiile si cate o mai fi scornit mintea omului.

Comunismul, in esenta, este o ideologie altruista, inventata de filozofii greci si preluata de niste nebuni pe la 1800, care chiar au crezut ca omul poate sa evolueze de la stadiul de maimuta. Ei bine, a fost nevoie de 150 de ani ca omenirea sa se lamureasca ca este prea devreme. Din pacate, nu suntem decat pioni pe masa de joc a timpului, iar pentru timp o viata de om nu inseamna nimic.
Spuneam ca sentimentul de proprietate este identic cu cel al maimutei, care isi papa banana. In Romania, cam asa a fost pana in 1940. Pana atunci nimanui nu i-a venit, sau i-o fi venit, dar n-a putut, sa "suie scroafa in copac" si sa inverseze firea lumii de la Adam si Eva. Invidia este iarasi un sentiment firesc speciei si n-o sa scapam de ea, cat ii haul.
Comunistii au venit si-au spus - nu e firesc ca unii sa aiba si altii nu ! Cu alte cuvinte, de ce sa nu papam si noi banane ? Nu a contat ca altii aveau pe merit, iar altii au pascut neam de neamul lor vacile pe islaz. Au zis: "Acum e momentul sa furam !". Si au furat ... ideologic ! Au adunat tot ce s-a putut aduna de la proprietarii de drept si au dat poporului. Si poporul s-a trezit peste noapte proprietar.. Nu vreau sa intru nici de data asta prea mult in istorie, ci am sa ma opresc la firea romanului.

Azi, dupa 70 de ani, poporul inca se crede stapan pe bunurile patriei. Va mirati ? Priviti cati il regreta pe Ceausescu sau voteaza pe cei care le dau degeaba. Si se manifesta ca atare.
Furatul este o reminiscenta a anilor de glorie. S-a furat de peste tot - de pe camp, din fabrici si uzine, din padure etc. Si asa a ramas pana azi.

Al doilea sindrom este cel al indiferentei. Adica toata lumea asteapta ca ... conducatorul mult iubit sa le dea (a se citi - degeaba). Nu intereseaza pe nimeni ca a cazut podul, ca a venit apa, ca soarele a uscat culturile, spitalul a luat foc si multe altele. Adica intereseaza, dar cat sa ridice din umeri si sa zica "Basescu e de vina !". Atat si nimic mai mult ! Indiferenta va duce la degradare de toate felurile. Daca n-o sa vedeti calesti cu cai in loc de trenuri, si vraci in loc de doctori, sa nu-mi mai ziceti pheideas. :) Superba Romanie va deveni Rustica Romanie. :))
Al treilea sindrom este cel al puterii. Romanul adora puterea si este dispus sa faca orice s-o obtina. Ma refer la cea politica indeosebi. Smecherismul politic are la noi radacini adanci. Politicianul aservit cetateanului este o iluzie electorala si optica :)). N-a fost nciodata sa ! Romanul stie ca "Secretarul de partid" e Dumnezeu. Nu vedeti ca toti fac bataturi in coate inghiontindu-se sa se pupe mana sefului ? Se schimba partide (chipurile nu mai corespunde ideologia ":)))) peste noapte, cu un telefon se repara soseaua sau se baga in puscarie. Legea e hartie igienica. E visul romanului sa dea telefon si sa "aranjeze". Iar telefonul, alaturi de mertzan, e accesoriu indispensabil oricarui troglodit. Cand are putere, o epateaza prin orice mijloc. E orgasm !

Al patrulea este prostia. Numai un tampit isi taie craca pe care sta, si apoi se minuneaza ca s-a daramat casa. Prostul nu vede mai departe de nasul ridicat in sus. Ca fudulia si prostia sunt surori. Cand e individuala, nu doare decat pe proprietar. Cand ea se manifesta national, ne doare pe toti. Si nu ai ce sa faci; ori te duci cu valul, ori te duci, de nu te mai intorci. Prostul nu se revolta de la sine, pentru ca nu-l duce capul. El e convins ca ce i se intampla e vointa divina, si nu are sens sa se opuna. Ignoranta merge mana in mana cu prostia. In fapt, e forma ei patologica, acuta. Pe ignorant il duci de nas cum vrei, si cam asta se intampla de douazeci de ani. Are memorie scurta, pentru ca s-a atrofiat. Pentru ce are nevoie de memorie, sa retina ce ? :))

Sa revin la proprietate. Pana cand tot romanul nu va simti pe pielea lui ce inseamna proprietatea, adica, sa faca moarte de om, daca cineva se atinge de ea, Romania nu se va ridica. Pana atunci, romanul va ridica din umeri cand cineva sau legea, facuta tot de smecheri, ii va ridica vita din batatura. Stiti de ce foarte multi ridica din umeri ? "Se stiu cu musca pe caciula". Adica au furat si isi zic - "Daca am furat zece saci, tac cand o sa-mi ia unul inapoi, ca tot raman cu noua".
Invatarea sentimentului proprietatii se va face de jos, iar criza va face sa se intample asta. Abia astept ! Si asa suntem prea multi ... :)
Daca ne uitam in urma, vom observa ca tot ce a insemnat progres, s-a facut pe furt. S-a furat tot ce a fost construit inainte de '90, iar de investit, a fost de forma. Parca a fost un dezmat national, in care poporul si-a luat inapoi ce-a fost al lui. Adica, dupa ce si-au dus vitele la CAP, pana au uitat ale cui mai sunt, cand s-a desfiintat CAP-ul, au dat navala sa apuce ce-a mai ramas. Macar daca i-ar fi dus mintea se preocupe de viitor... As, dimpotriva, majoritatea au pus de fripturi.:)
Ma indoiesc ca romanul va invata in urmatorii cincizeci de ani sa se ingrijeasca de ziua de maine. A incercat Ceausescu s-o faca, sa scoleasca si sa constientizeze poporul, sa-l ridice din starea nativa de sluga. A fost ideologie ... Din pacate, neterminata, neadaptata si prost aplicata.:)

8 comentarii:

WomanWithW spunea...

...stiu un om care a impuscat alt om(ne-mortal) pentru ca acesta din urma ii incalcase proprietatea.

WomanWithW spunea...

Pe tine te cunoaste omul dupa...postari.Amatori,manageri incompetenti,fatalitate...hoti..
What's going on...bloggerul meu favorit-clasa-ntaia-comfort-sporit-coniac-cinci-stele?

pheideas spunea...

Si ce i-a facut legea ?

WomanWithW spunea...

Tipul are vreo 75 de ani(am locuit in acelasi complex)...Acum serveste cativa ani pentru ca n-a fost vorba de atentat la siguranta personala si cred ca nu avea nici permis de a purta arma.Ranitul e ok,partea dorsala i-a ramas cam sensibila.(erau vecini)

Dar daca ai permis de port-arma in regula,ai si un semn mare cu "No trespassing"...si cineva intra la tine cu ganduri "necurate" ,daca simti ca siguranta ta e la risc poti sa tragi.Respectand bineinteles regula de glont in aer.Dar nu cred ca cineva respecta regula asta ...nici macar politia.Trage doua trei gloante dintre care cel putin unul in aer...dar care a fost primul tras?La americani simtul proprietatii( al proprietatilor)este "foarte acut"

pheideas spunea...

I love America ! :)) Nu stiu daca ti-am spus, nu ma hotarasc de care gun sa-m iau - mitraliera sau luneta.

WomanWithW spunea...

...da mi-ai zis odata...
Ce ma "sperie" este ca nu ai pus smile-ul tau :)trade mark dupa ...luneta.
Daca vin in tara si vreau sa te vad...nu vreau sa vizitez Jilava:)))
Ti-am citit si ultima postare...despre retail si promotii si sales si buy one get one free...iti pot vorbi doua zile:)))
Man...iti inteleg furia...dar te rog iubeste America pentru altceva.

PowerPrafGirl spunea...

@MyEyesOnYou, lasa-l pe @pheideas sa se dezlantuie :)) sa-l vedem infuriat! cu kalasnicovul dupa el! >:)))

pheideas spunea...

Cred ca-mi iau pusca cu luneta ! :) Am o lista ... :))))
AKM nu-mi iau, ca nu fac fata. Aici trebuie bomba atomica.