marți, 30 martie 2010

cum sa faci un milion

Fiecare dintre noi s-a întrebat, măcar o dată, cum ar putea să se îmbogăţească în cel mai scurt timp, cu sau fără prea multă muncă. Şi cine ar putea să arate, cel mai bine, calea către primul million de euro decât cei care l-au făcut deja? Şi nu unul ci multe milioane de euro.

“Cum pot să fac un milion de euro”. Mai jos puteţi vedea, integral, raspunsurile lor exact aşa cum au fost date.

Dan Şucu, proprietar Mobexepert –240 milioane de euro:
“Chiar nu ştiu cum. Asta e întrebarea pe care mi-o pune şi fiică-mea şi nu ştiu ce să-i răspund. Competenţele mele sunt limitate la domeniul în care activez şi eu ştiu doar cum să fac ca să nu pierd bani.”



Culiţă Tărâţă, cel mai mare latifundiar al ţării – 28-30 de milioane de euro:
“Foarte greu. Şi cei care-l au, trebuie să facă eforturi deosebite ca să-l întreţină. Crezul meu este pământul şi am încredere desăvârşită că se pot face bani repede doar în domeniul ăsta, deşi când faci un profit de 10% te aşezi şi pupi pământul. Mai greu e să începi pentru că băncile nu prea ajută economia, trebuie să ai ceva în spate, iar dacă laşi garanţie un teren ţi-l estimează de cinci ori mai ieftin decât e în realitate. Sincer să fiu, dacă aş pierde acum toţi banii, nu cred că aş mai putea să fac un milion de euro.”


Ioan Niculae, industria chimică, agricultură, turism -1,2 miliarde de euro:
“Ca să faceţi un milion de euro ar trebui să vă gândiţi cam în ce domeniu să investiţi anul acesta. Până acum un an, dacă întrebai pe cineva unde trebuie să bagi bani îţi zicea imobiliare, ceea ce s-a dovedit o treabă falsă...Părerea mea că singurele afaceri care merită începute sunt cele din domeniul producţiei. Produceţi un cui, un pantof, o bere. Dar să produceţi ceva. Poate milionul nu va veni imediat, dar va veni în mod cert. Dacă faceţi pantofi, nu trebuie să fiţi cel mai bun pantofar, dar trebuie să ştiţi cât costă materia primă pe care o băgaţi în acel pantof, cât vă costă munca. Dar mai întâi trebuie să-l luaţi de la piaţă să vedeţi cu cât puteţi să-l vindeţi.
Mai trebuie să aveţi şi o bancă bună ceea ce, din păcate, în România nu există. Nici una. Băncile sunt mai mult case de schimb valutar şi în nici un caz bănci. Sunt un fel de case de ajutor reciproc ale băncii naţionale şi ale Guvernului.

Ovidiu Tender, industria grea, industria petrolieră – 300 de milioane de euro:
“Eu nu ştiu cum. Eu mi-aş dori să faceţi muncind . Noi(bogătaşii români – n.r.) am fost beneficiarii unei conjuncturi unice în ultimii 80-90 de ani, iar asta este, cred, explicaţia faptului că am reuşit să acumulăm într-un timp foarte scurt avere. Într-o economie normală sau într-o normalitate către care tindem şi noi, eu cred că nu se poate. Numai având inspiraţie care să poată să-ţi genereze un venit important.”


Adrian Porumboiu, agricultor şi patron de echipă de fotbal – 180 de milioane de euro:
(Râde copios) “Eu ştiu ce să zic?...eu le ştiu pe astea cu pământul. Dar cred că poţi să faci bani dacă ai o fermă. Problema e că trebuie măcar 100.000 de euro ca să faci un milion de euro. Cu suta de mii de euro poţi să-ţi cumperi cam o sută de hectare de teren agricol. Milionul de euro poţi să-l faci din primul an dacă şi vremea ţine cu tine sau poţi să-l faci după mai mulţi ani.”


Viorel Micula, patron European Drinks – 400- 450 de milioane de euro:
“Eeee, astea- s întrebări? Nu ştiu….prin muncă şi foarte multă transpiraţie. Poate şi prin politică, dar eu nu mă pricep foarte bine la asta. Trebuie să alegi domeniul în care te pricepi cel mai bine.”



Sorin Ovidiu Vântu, investitor media – 400-450 de milioane de euro:
“În conjunctura actuală puteţi face un milion de euro dacă aveţi două milioane de euro ca să pierdeţi un milion şi să rămâneţi cu unul(râde)…Eu nu mai jonglez de mult cu asemenea cifre. Dar acum, în 2010, un tânăr nu poate să facă un milion de euro din muncă cinstită. Tu, de când lucrezi, ce ai făcut? (Îi răspund)…..Ei, vezi?! Eu unul am avut şi noroc cu anul 1990. Toţi românii au avut noroc atunci.”


Gigi Becali, investitor în imobiliare şi fotbal – 200 de milioane de euro:
“Acum? Păi da, poţi să faci dacă-I găseşti pe jos, îi câştigi la loto sau îi furi. Sau poate-ăi fi genial, să inventezi ceva dar şi atunci îţi fură altul ideea şi face el banii. Nu merge bă să faci bani dacă pleci de la zero.”




Radu Octavian, proprietarul lanţului de magazine Diverta – 95 de milioane de euro:
“Cel mai simplu este să câştige la loto... În business, nu ştiu, este foarte greu astăzi, dar în principiu, milioanele se fac acolo unde faci ceva care nu s-a mai făcut, asta însemând că te mulezi pe schimbări sociale sau tehnologice. De exemplu: toţi cei care au făcut bani în IT: Steve Jobs, Bill Gates şi aşa mai departe, toţi au intrat pe aceaşi fereastră de oportunitate şi au transformat-o în succes, la fel s-a întâmplat în industria oţelului şi în România în anii ’90: trecerea de la un sistem de stat totalitarist la unul cât de cât liber, capitalist. Orice schimbare tehnologică sau orice altfel de schimbare va fi fructificată de un tânăr dibaci care va şti să o transforme în milioane de dolari”.

Venera Arapu, stilist vestimentar – câteva milioane de euro:
„Având o idee câştigătoare şi urmând cu tenacitate un ţel, neîmprăştiindu-te în multe direcţii, având nişte conecţii foarte bune, pentru că este foarte important ce faci cu munca pe care o depui, cum o fructifici. Dacă nu întruneşti aceste date, nu cred că se întâmplă”



Marius Ghenea, business angel – 19-20 milioane de euro:

Nu ştiu. Trebuie să fie cu siguranţă norocos, pentru că nu-i uşor să faci un milion de euro. Nu există o reţetă să faci un milion de euro. Iar, norocos, ştiu şi eu, ca şi abordări extreme: să joace la loterie şi să fie cu adevărat norocos şi atunci poate să facă mai multe milione de euro la o tragere la care s-au reportat sume semnificative, iar la extrema cealaltă, poate să înceapă o activitate antreprenorială şi să facă acest lucru cu multă inteligenţă, cu multă determinare, să pună mult efort, să aibă o echipă potrivită, să aibă o idee de afaceri, să aibă un proiect foarte bun, să-l urmărească cu multă rigurozitate. Sunt tot felul de aspecte care ar trebui să intre în acest plan de a construi o afacere de succes şi ulterior fie din profiturile acestei afaceri, fie din vânzarea afacerii respective, într-un exit să realizeze milionul de euro. Foarte important este că majoritatea acelor care ajung cu adevărat la acel obiectiv nu şi-au propus niciodată un milion de euro. Ei şi-au propus doar să realizeze o iniţiativă antreprenorială, ca să aibă un anumit grad de succes, dar nu s-au uitat neapărat la factorul material sau nu l-au cuantificat în sute de mii sau milioane de euro şi ăsta e un lucru foarte important. Trebuie spus, apropo de noroc, în general orice iniţiativă şi mai ales cele antreprenoriale trebuie să aibă şi un anumit grad de şansă pentru a avea succes, pentru că altfel cu siguranţă că sunt multe idei şi proiecte valoroase care sunt la start, dar numai câteva din ele ajung la un succes real, patentat de business şi asta înseamnă că pe lângă alte diferenţe care pot să existe între antreprenorii respectivi, probabil că există şi o doză de şansă care unora le-a lipsit şi altora le-a prisosit”.

Irina Schrotter, creator de modă – 19-20 de milioane de eur:

“Depinde. Unii foarte greu, unii foarte uşor. Nu vreau să mă întorc la teoria cu băieţii deştepţi, dar trebuie să vă spun că nu sunt fericită când îmi dau seama că de 20 de ani plătesc taxe şi impozite. Am făcut o socoteală şi cred că în fiecare an plătesc circa 4 milioane de euro taxe pe toate companiile mele. Nu am nici o mare fericire să aud că zilele acestea se discută de taxarea averilor bogaţilor din România, fără ca cineva să aibă bunul simţ să verifice mai întâi cum sunt făcute, dacă au platit taxe sau nu. Mie nu mi se pare normal să pornim din anul 2010 şi să ştergem tot ce a fost în urmă. Haideţi să mergem să verificăm, să vedem fiecare ce are şi dacă justifică ce are. Dacă nu justifică ce are îi confiscăm, dacă justifică: Bravo ţie! După care impozităm cum vreţi, dar haideţi să facem curat şi în urmă, pentru că în românia sunt prea mulţi băieţi deştepţi şi prea puţini oameni corecţi şi prea mulţi oameni săraci, din păcate”.

Averile oamenilor de afaceri chestionați sunt preluate din cel mai recent clasament Forbes 500 Miliardari.

Sursa: money.ro


7 comentarii:

Rontziki spunea...

Cu mici excepţii, surprinzător, milionarii ăştia dau răspunsuri destul de fair...chiar mi-a plăcut sinceritatea admiterii unor conjuncturi favorabile, a faptului că e greu să faci pornind de la 0 sau de la puţin...Apreciez că n-au venit doar cu bla bla-uri de genul "muncă multă, ambiţie etc"

pheideas spunea...

Dar afirmatia ca bancile sunt case de schimb valutar, cum ti s-a parut ?

Anonim spunea...

Daca nu le puneai si pozele, nu era efectul complet!... :)

cora spunea...

in 89 cineva imi spunea...acum la schimbare de regim se pot face bani...eu m-am culcat pe o ureche dar milionarii nostrii nu au dormit,au speculat si acum zambesc linistiti...nu sunt invidioasa....stiti voi vorba aceea ...nu e prost cine mananca zece paini este prost cel ce le da...:))

Anonim spunea...

Pheideas, sarbatori fericite!

pheideas spunea...

Doamne'ajuta ! Paste fericit si tot ce-ti doresti !

marcu spunea...

Iti doresc SARBATORI FERICITE!