joi, 26 martie 2009

sobolanul


Cred ca atributele poporului roman sunt urmatoarele: saracie, putin, mediocru, mic, ieftin, si lista poate continua. Am mai observat ca tarile mici au oameni mari, iar cele mari au oameni mici. Acesta este si cazul Romaniei. Intr-un fel, natura a favorizat dezvoltarea acestor discrepante, iar singurele lucruri pe care le avem mari sunt daruite de natura si nu sunt din vina noastra.

Sunt tari mici, fara resurse, ca de exemplu tarile nordice. Locuitorii acestor tari au trebuit sa-si puna mintea la contributie, si cu truda sa-si cladeasca un sistem social, bazat pe munca. Cu cat lucrurile se dobandesc mai greu, cu atat legaturile intre oameni sunt mai dure, stranse si echitabile. De fapt e vorba de echilibru. Cand nu au gasit resurse pe teritoriul lor, au fost nevoiti sa plece la razboi, sa construiasca imperii si sa subjuge alte popoare. In natura, reperezinta diferenta intre prada si pradator. Daca ati observat, prada face parte din familia ierbivorelor. Pradatorul, leul, lupul, este mult mai inteligent, coopereaza, construieste strategii, abuscade. Caprioara, bivolul, "vita", oaia, nu au dezvoltate mecanisme de aparare si contra-atac. Daca ar fi fost mai destepte, ar fi avut si ar fi invins.
Asa si cu popoarele, oamenii. Noi romanii avem statut de prada, ierbivor, oaie.
Candva intr-un moment de cujetare, am incercat sa atribui fiecarui popor un animal. Englezii au leul. Francezii: cocosul, Spaniolii: taurul, Americanii: vulturul, Chinezii: dragonul, Suedezii: leul. In general, popoarele nordice au animale de prada, iar cele sudice, animale vanate. Apoi am ajuns la romani, si nu stiam ce animal sa gasesc, ca n-am prea vazut vreunul. Am oscilat intre oaie si sobolan. Cred ca sobolanul ne caracterizeaza mai bine decat oaia.
Int-un exces de mandrie, incercat de un tampit acum 40 de ani, ne-am pus in piept zimbrul. Nu e rau, dar si zimbrul e un fel de "vita" pe cale de disparite. Asa ca, tot sobolanul cred ca ni se potriveste mai bine.
Tineti minte prin '90, cand unul a venit cu ideea sa schimbam imnul, au fost doua propuneri: "Pui de lei" si "Desteapta-te romane". Mai vreti ceva ? Cred ca actualul imn va dura multa vreme, pentru ca nu-si va pierde niciodata esenta. De cand suntem ne tot desteptam si n-am reusit.
O sa ziceti ca moneda e Leul. Cred ca atunci s-a imbatat Herodot, parintele istoriei. Pacat ca sunt atat de rare asemenea momente... Smile!
Stiti care e animalul care supravietuieste unui cataclism nuclear ? Ati ghicit: sobolanul. Sobolanul e facut sa se strecoare pe sub pamant, sa se inmulteasca pe ascuns si sa fure. El supravietuieste intotdeauna. A supravietuit si dinozaurilor, va dati seama !
In zodiacul chinezesc, anul sobolanului a fost in 2008, pentru noi an de prosperitate si praduiala. In 2010 va fi anul tigrului. Sa vedeti ce ne asteapta. Dar nu-mi fac griji, tigrul va vana ierbivorele, iar noi vom supravietui prin gunoaie si resturi.

Observati politica externa a Romaniei in ultimii 20 de ani. O politica evaziva, subversiva, neesentiala, asemeni unui sobolan. Adica, zicem ca voi si facem ca noi. Priviti apoi increngaturile securisto - PCRisto - mafiote, ascunse privirilor publice, furand si prosperand in umbra.
Un alt exemplu e atitudinea cetateanului pe strada, fata de un eveniment oarecare. Rar am vazut pe vreunul sa ia apararea, atitudine, orice. Nimic ! Restul sunt pasivi si se ascund.
Fata de guvernare si fisc, la fel ! "Sa nu ne punem rau cu ...".
Sincer, imi doresc sa retraiesc momentele din '90. Vreau sa vad oameni pe strada, manifestatii, adrenalina. Da, vreau ADRENALINA ! Smile!

2 comentarii:

dielda dana DINU spunea...

http://dielda.blogspot.com/2009/03/din-cugetarile-lui-petre-tutea.html

pheideas spunea...

Le-am citit de doua ori