marți, 24 februarie 2009

azi e Dragobetele !




Este 24 februarie ! Azi serbam Dragobetele.

La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca intamplator se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: "Flori de fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti / Flori de fraga, flori de fraga".

Vreau sa le sarut pe toate fetele din viata mea, foste si prezente.
Fiecare are ceva frumos si special, si chiar daca unele nu-mi mai sunt aproape, sa stie ca ma gandesc cu drag la ele. Pentru mine au fost zane in rochii de in, si flori in cosite.

Cu drag,
Lucian

2 comentarii:

Anonim spunea...

sa stii ca exista un obicei nu chiar romantic de Dragobete: daca in ziua asta se nimerea vre1 strain prin sat, femeile se culcau cu el si daca reuseau sa ramana grele, foarte bine. e o sarbatoare a primenirii, a sangelui, a calculului cum ca societatea dintr-un sat devine prea inchisa si e nevoie de ceva nou, ca gena sa mearga mai departe, fara boli degenerative.

WomanWithW spunea...

....n-as spune "stangaci"